Szakmaigyak

Környezetmérnök Környezettechnológiai specializációjú hallgatók és

Vegyészmérnök Általános vegyipari és folyamatmérnök specializációjú hallgatók

 részére meghirdetett alábbi tantárgyak teljesítéséhez.

 

Képzés

Specializáció

Tárgykód

Hossz

MSc

Msc

BMEVEKFM888

4 hét

BSc

Bsc Környezettechnológiai

BMEVEVMA888

6 hét

BSc

BSc Általános vegyipari és folyamatmérnöki

BMEVEKTA888

6 hét

 

A környezetmenedzsment szakirány gyakorlatát nem mi szervezzük.

Figyelem: 40 órás munkahéttel számoltunk. Ha a heti munkaóra kevesebb, akkor a gyakorlat hosszabb, hogy meglegyen a 160 vagy 240 munkaóra.

 1. Neptun kurzusfelvétel

A nyári szakmai gyakorlatokra a nyarat megelőző tavaszi félévben kell a Neptun-ban regisztrálni. Tanszékünk a hallgatóval közösen dönt a gyakorlat helyéről, és intézi a gyakorlatok ügyeit.

 1. Gyakorlóhelyek
 2. Tanszékünk fokozatosan bővíti a vállalkozásokkal és egyéb intézményekkel határozatlan időre kötött együttműködési megállapodások listáját. Ezeket aktualizálva közzétesszük. E helyek évente változó számú, általában csak egy-két hallgatót tudnak fogadni. A MOL Zrt hajlandó nagyobb létszámot is fogadni. A megállapodás ellenére előfordulhat, és elő is fordul, hogy a cég az adott évben nem fogad hallgatót, és sajnos előfordult, hogy ezt nem közölte időben.

 3. Vannak olyan cégek és intézmények, melyek nem hajlandók határozatlan idejű megállapodásra, de esetenként hajlandók határozott idejű megállapodást kötni. A korábbi évek ilyen gyakorlóhelyeiről is közzétesszük a listát.

 

 1. A Kar más tanszékeinek is van hasonló kapcsolatrendszere, ők is hajlandók az általunk gondozott specializációkhoz tartozó egy-két hallgatót kiközvetíteni, ha időben jelentkeznek.

A gyógyszeripari és a műanyagipari munkahelyekkel a megfelelő tanszék tart kapcsolatot, náluk, vagy rajtuk keresztül kell jelentkezni. Vannak kari, sőt egyetemi szintű gyakorlóhelyek is, ilyen pl. a Paksi Atomerőmű Zrt.

Kedvező válasz esetén értesítsen minket is!

 

 1. A hallgató maga is kereshet gyakorlóhelyet, és erre egyelőre szükség is van. Itt megállapodást kell kötnünk a leendő gyakorlóhellyel, amihez e-mailben kérjük megadni a következő adatokat:

a cég vagy intézmény

 • neve
 • székhelye, elérhetősége

a cégen belüli kapcsolat

 • neve
 • titulusa és /vagy beosztása (megszólításhoz)
 • e-mail címe és telefonszáma

A gyakorlat nem kezdődhet hamarabb, mint a megállapodás érvényének kezdete (az aláírás dátuma).

A megállapodást a Kar nevében kötjük meg, és ezt a Tanszék intézi, illetve kezdeményezi a hallgató által megadott cím megkeresésével.

A hallgató külföldön is kereshet és találhat magának gyakorlóhelyet. Ebben az esetben is szükségünk van előre az őt fogadó intézmény és a kapcsolattartó adataira. Szükség van egy közvetítő nyelvre is. 

További információ: https://www.ch.bme.hu/oktatas/oktatoi-gyik/szakmaigyak/

 1. Jelentkezés gyakorlóhelyre

Határidők

Az 1-2 típusú gyakorlóhelyekre a jelentkezési határidő nálunk: március 15.

A Kar más tanszékei által gondozott kapcsolatokban más határidők lehetségesek, és kérjük a hallgatóságot, hogy az egyes tanszékeken már a félév elején érdeklődjenek.

A 4. típusú gyakorlóhelyre jelentkezni célszerű legkésőbb március végéig jelentkezni, hogy a megállapodást időben megköthessük.

A MOL rendszerint bővített adatokat kér, nagyjából március végére, április elejére, és áprilisra szokta ígérni a válaszát (nem fogad minden jelentkezőt). Online kell jelentkezni a MOLhoz itt. A kitöltéshez pontos leírás található az oldal alján a pdfben.

 A 3. típus esetén csak akkor kérünk jelentkezést, ha az egyben értesítés arról, hogy a hallgatót a gyakorlóhely befogadta.

A 4. típusú gyakorlóhely esetén csak akkor kérünk jelentkezést, ha a leendő gyakorlóhely hajlandó fogadni a hallgatót, és ismertek a fenti 2. szakasz 4. pontjában kért adatok. 

 1. Kommunikáció: Neptun, Képzés, Szak, Szakirány, kurzus

Minden egyes üzenetben, bármily rövid kérdés, kérés, értesítés stb. legyen is, tüntessék fel a következő adatokat:

      Név, Neptun kód, MSc / BSc

 • Szak, Specializáció
 • Választott gyakorlóhely megnevezése
 • Gyakorlóhely típusa (a fenti 2. szakaszban jelzett 1., 2., 3. vagy 4.)

Erre azért van szükség, mert a hallgató neve, akár Neptun-kóddal együtt is nem, vagy csak nagyon lassan igazít el abban, hogy mely listában keressük a hallgató illetve a gyakorlóhely adatait. Ezek nélkül könnyen a halom legaljára kerülhet az üzenet, és kieshet az aktuálisan figyelt, elintézendő ügyek látóköréből. 

 1. Teljesítés igazolása és beszámoló

A gyakorlat teljesítését a gyakorlóhely részéről a cég által biztosított szakmai vezető vagy adminisztratív vezető hivatalos formában (céges papíron, pecséttel), írásban értékeli és igazoljaAz értékelés és igazolás előírt formáját az Ertekelo_Lap.docx csatolmány tartalmazza. Az értékelőlapot minden esetben titkárságunkon kell leadni legkésőbb 2020. augusztus 25-ig. 

Akadályoztatás esetén küldjék az igazolás és a beszámoló aláírt és beszkennelt példányát az alábbi e-mail címekre:


Ekkor is szükségünk van az eredeti igazolásokra, azt hozzák be utólag a titkárságra.

Ha behozzák az igazolást és éppen senki nincs a titkárságon, akkor a titkárság folyosója előtt, annak ajtajára vagy az ajtó melletti falra szerelt postaládában is el lehet helyezni az iratokat, onnan kivesszük, ha megérkezünk.

 1. Egyebek

A gyakorlattal kapcsolatban útiköltséget, szállásköltséget, kedvezményes étkezést nem tudunk biztosítani, és az esetleges munkaalkalmassági orvosi vizsgálat elvégzése vagy elvégeztetése, a szükséges munkaruha, munkavédelmi felszerelés biztosítása is a gyakorlóhely feladata.

Utazási és egyéb kedvezményekhez akkor tudunk igazolást kiállítani, ha a gyakorlóhely a foglalkoztatás időszakának megjelölésével együtt (mettől meddig) hivatalosan visszaigazolta, hogy foglalkoztatja a hallgatót.

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (MOL2020.pdf)MOL2020hogyan kell jelentkezni gyakorlatra a MOLhoz605 kB
Download this file (SZAKMAI GYAKORLAT ERTEKELOLAP_doc.docx)SZAKMAI GYAKORLAT ERTEKELOLAP_doc.docx 16 kB
Elérhetőségek: 1111 Budapest, Budafoki út 8. F épület 2. lépcsőház, 1. em. Tanszéki adminisztráció: +36-1-463-2202, Fax: +36-1-463-3197

Please publish modules in offcanvas position.

Free Joomla! templates by Engine Templates