Félüzemi labor költözése

Bevezető

A Tanszék Félüzemi Laboratóriuma jelenleg a Központi épületben található.
A Félüzemi labor kulcsszerepet játszott és játszik a vegyész, bio- és környezetmérnök képzésben.

A Félüzemi Laboratóriumot az egykori Vegyipari Műveletek Tanszék megalapítása után (1952) kezdték el építeni, kialakítani, berendezésekkel/mérésekkel felszerelni. Ezek a fejlesztések mind a mai napig tartanak. Az évtizedek alatt számtalan mérnökgeneráció, mintegy 20.000 hallgató végezte el itt a Vegyipari műveletek, illetve az ehhez kapcsolódó tárgyak gyakorlatait, mélyítették el tudásukat, értettek meg jelenségeket, és szereztek ez által fontos és hasznos mérnöki ismereteket. A Félüzemi Laborban számos félüzemi méretű berendezés található, melyeken a mérnökképzésben és a kutatómunkában elengedhetetlen félüzemi méréseket végzik a hallgatók. A mérések száma mintegy 30 db., de számuk állandóan változik a folyamatos fejlesztések következtében. A fényképek néhány kiragadott részletét mutatják be a jelenlegi Félüzemi Laboratóriumnak.
 

A Félüzemi Laboratórium, mely ma már, a szervezeti átalakításokat követően, a Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék kezelésében van, átköltözik a D épületi üzemcsarnokba, a DCs-be. A költözés első lépéseként ki kell alakítani a DCs fogadókészségét. Ez a munka 2012. augusztus közepén megkezdődött. A munkát a Kar (VBK) végezteti, melyben a BME is segít kölcsönnel. A Tanszékre is óriási terhet és feladatokat ró ez az építkezés, mely a tervek szerint 2012 végére fejeződik be.

A mostani, K épületbeni laborból a berendezések átköltöztetése csak ez után kezdődhet. Sajnos a Félüzemi Labor kora miatt, vannak olyan berendezéseink, melyek ugyan jól működnek, de egy átköltöztetés esetén már nem tehetők újra üzemképessé. Ezért szükséges a költözés mellett új berendezések beszerzése is, melyet a folyamatosan frissülő tananyag is indokol.

Ehhez a gigászi feladathoz jelenleg még nem látjuk az erőforrásokat, de mindent megteszünk, Tanszék és Kar, a költözés sikeréért. E-mellett természetesen szükségünk lesz segítségre is, szponzorok formájában, hisz a saját erő nem lesz ebben a munkában elegendő.
Számítunk és kérjük mindazok segítségét, akik ebben a Laborban tanultak vagy csak segíteni akarnak a BME vegyész-, bio- és környezetmérnök képzés zökkenőmentes és színvonalas fenntartásáért. Cégek, állami intézmények, magánszemélyek, hallgatók segítségére is számítunk, legyen az bármilyen formájú, anyagi természetű, használható berendezés átadása, vagy részvétel a költözési munkálatokban.

 

D csarnok felújításának tervei

Szerelési munkák a K épületben.

 

Az esetleges ötletekkel, szándékokkal kapcsolatban kérjük, hogy a tanszékvezetőt, Dr. Mizsey Pétert keressék. Tel: 06 30 9353270, email: mizsey@mail.bme.hu

Prof. Dr. Mizsey Péter
Tanszékvezető

 

Feliratkozás

A labor költöztetésével kapcsolatos információkat a dcs@lists.kkft.bme.hu levelezőlistán tesszük közzé. A listára az alábbi linkre kattintva lehet feliratkozni:

Feliratkozás  - a rendszer megerősítést fog kérni e-mailben

Leiratkozás - a rendszer megerősítést fog kérni e-mailben

A lista archívuma

  

 

2012.04.24.